Rhubarb teacake

Rhubarb teacake

Zdjęcie - Rhubarb teacake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny przepis z rabarbarem ;) Ciasto smaczne i szybkie! I kolejny raz mój ulubiony maślany posmak. Więcej jest tu rabarbaru niż samego ciasta i wyraźniej czuć jego kwaskowaty posmak, ale bardzo dobrze się to komponuje z cukrowo-cynamonową posypką...

Zdjęcie - Rhubarb teacake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 60 gr miękkiego masła, pół szklanki cukru, 1 jajko, łyżeczka esencji waniliowej (dodałam olejek waniliowy), 1/3 szklanki mleka (80 ml), szklanka mąki (150 gr), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4-5 gałązek rabarbaru

Dodatkowo: 15 gr masła, łyżka cukru, pół łyżeczki cynamonu


Masło, cukier, jajko i esencję zmiksować na jednolitą masę (5-10 minut). Mleko i mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą) dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Ciasto wylać na okrągłą tortownicę (średnica 20 cm; ja miałam większą – 24 cm, dlatego nie jest zbyt wysokie). Wyłożyć pokrojony na kawałki rabarbar.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (moje się piekło 50 minut).
Zostawić do wystygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić masło oraz wymieszać cukier i cynamon.
Ciasto przełożyć na kratę, posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem. Pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
Wykorzystano przepis z Australian Women's Weekly, zmodyfikowano o rabarbar ;)
Zdjęcie - Rhubarb teacake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*16.05.2010 - "danie dnia" na portalu smaker.pl ;)*20.05.2010 - główna strona Interii ;)))

Kategorie przepisów