Były naprawdę smaczne, ciasto było puszyste, jednak nie lekkie jak piórko, chrupiące od karmelizowanych orzeszków o delikatnym kawowym aromacie. Do tego udekorowane pysznym, delikatnym kawowym kremem.
Ciągle jadłam kanie smażone, które są pyszne, ale miałam ochotę zrobić z nich coś innego. Na dodatek coś co się szybko ugotuje bo bardzo głodna byłam. Zrobiłam sobie kanie w sosie pomidorowym z kuskusem, szybkie, pożywne i zdrowe :-)
Usmażyć ugotowany wcześniej ryż z dodatkiem jajka i czego tam się jeszcze chce - pomysł stary jak świat. Idealny na zużycie ryżu, którego ugotowaliśmy po prostu za dużo... A co jeśli powiem Wam, że my tak lubimy tego typu potrawy, że nie czekamy, aż tego ryżu będzie za dużo i gotujemy go od tak?
Kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi – moje ulubione Przepis, stary i sprawdzony. Wypiek bardzo szybki i zawsze się udaje. idealne do popołudniowej kawy, smaczne nawet po 2 dniach -jeśli zostaną
W naszym domu zupa rzadko kiedy jest podawana jako pierwsze danie, raczej jest to jednogarnkowe danie obiadowe z mięsną wkładką. Jak dla mnie najlepsze ugotowane na wieprzowych żeberkach. Zupa zagęszczona zmiksowanymi warzywami, bez śmietany i mąki, więc dużo lżejsza niż tradycyjne polskie zupy znane z dzieciństwa.
Sałatka z moim ulubionym serem korycińskim :-) oczywiście możecie go zastąpić np fetą lub serem z niebieską pleśnią... U mnie w zasadzie wszystko co było pod ręką wylądowało w tej pysznej sałatce - możecie użyć dowolnych warzyw takich jakie lubicie - do tego dresing z musztardą i octem balsamicznym ... Polecam :-)
Tym razem wykorzystałam przepis z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" na chleb Sabiny, pochodzący z Upplandii, regionu Szwecji. Długo zachowuje świeżość i jest słodkawy, zwarty, ale niezbyt ciężki. I bardzo smaczny!
Fasolkę szparagową obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy...
Tapiokę używam najczęściej do robienia puddingu to postanowiłam, że chlebek z tapioką będzie również na słodko. Tapioka bowiem, sama w sobie jest neutralna w smaku. Za to jej konsystencja jest niepowtarzalna, co potwierdziło moje przekonanie gdy spróbowałam tego chlebka. Miąższ chleba nabrał ciekawej struktury, a perełki tapioki są wyczuwalne podczas gryzienia