Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem


Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna przygoda z rabarbarem i muszę przyznać, że lepsza od poprzedniej. Rabarbar rozpływał się w ustach a ciasto mniamm ... takie lekko maślane - przepyszne! Myślę, że nadawałoby się na babkę - taką lekką, nie zbitą jak kamień. Co mnie najbardziej zdziwiło - spód i boki są przypieczone idealnie "na złoto" - a mój piekarnik ma tendencje do przypiekania ciast. Dodatkowo boki - lekko chrupiące - jak w biszkopcie ;) Mój błąd - dodałam za mało rabarbaru, ALE następnym razem ...


Wykorzystano przepis ze strony Wielkie Żarcie (uwielbiam tą nazwę)
"Składniki: 250 g margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 2 jaja, 2 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka lub inne)
Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować). Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę. [wylałam na MAŁĄ blachę wyłożoną papierem do pieczenia]
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni. [piekłam 55 minut]
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem".

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów