Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem polenty, czyli kukurydzianej kaszki. Nadaje ona chlebowi fajnego nawilżenia, a rozmaryn dodatkowo ciekawego smaku.
Pain au levain to niezwykły chleb francuski. Dzięki zaczynowi levain jego miąższ ma cudowne pęcherzyki powietrza, a jego skórka powinna być chrupiąca i złocista.
W niewielkim rondelku podgrzać melasę, cukier i masło, co jakiś czas mieszając. Ostudzić i dodać rozbełtane jajko. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z mąką, sodą i przyprawą do piernika. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 3mm i wycinać pierniczki w dowolnych kształtach...
Lussekatter, czyli koty Łucji, to szafranowe bułeczki tradycyjnie wypiekane w Szwecji 13.12. Od tego dnia można je dostać w każdej piekarni, a do tego szklankę kakao dla dzieci lub grzańca dla dorosłych. Nie sposób im się oprzeć - zachęcają cudownie żółciutkim kolorem, pięknie pachną szafranem, fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki.
Polecamy w związku ze zbliżającymi się świętami, przygotowanie sobie do ciasta tej niestandardowo wykonanej kawy - chociaż musimy podkreslić, że jest ona przenaczona w zasadzie tylko dla wielbicieli kawy z mlekiem
Ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle.
Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem główny.
Okazało się, że większość z was jest łasuchami i chciałoby tutaj znaleźć przepisy na dietetyczne desery. Ciasto filo w 100 g zawiera ok. 280 kcal, ciasto francuskie ok. 400 kcal.
Dziś przedstawiam przepis na włoskie „kopytka”, czyli gnocchi w śmietanowym sosie ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Wcale nie są trudne do wykonania, a podsmażone zyskują niezrównany smak oraz apetyczną, rumianą i chrupiącą skórkę. Polecam!
Z tej mieszanki wybuchowej wyszło pyszne ciacho! Idealnie wilgotne, ale jednocześnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Bogate zarówno w smaki, jak i aromaty. No i ta polewa... obłęd :) Gorąco polecam - na święta, ale nie tylko!
Ostatnio najbardziej lubię pić kawę, która smakuje świętami. Jaki jest jej sekretny składnik? Syrop piernikowy ! ...... (do wszystkich Mikołajek i Mikołajów) Psst.. taki syrop świetnie się też sprawdzi w roli prezentu :)