Rybna saltimbocca
Filety z dorsza zrobione na „saltimboccę”, (którą uwielbiam ). Bardzo smaczne połączenie delikatnej ryby, szałwi i intensywnego smaku szynki parmeńskiej. Goraco polecam!
SKŁADNIKI:
2 filety z dorsza
4 plastry szynki parmeńskiej
listki świeżej szałwii
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki,skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Na każdym kawałku położyć listek szałwii, na nim plasterek szynki parmeńskiej. Spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść rybę stroną z szynką. Lekko zezłocić, obrócić i wlać wino. Poddusić kilka minut i zdjąć z ognia.
Sos pomidorowy podgrzać, doprawić i przełożyć na półmisek.
Rybe kłaść na sosie pomidorowym i od razu podawać.