Jajecznica - dwie odsłony
Któż nie umie zrobić jajecznicy? A ileż jest jej wariantów! Niektórzy lubią lejącą się, inni prawie wysuszoną... Ostatnio nawet zauważyłam, że moja teściowa robi jajecznicę inaczej, niż ja: najpierw smaży białko, a później rozbełtuje żółtko. Ja bełtam wszystko naraz. Także i sposobów, wbrew pozorom, jest kilka. Jak Wy robicie?
Poniżej nasze dwie ulubione: czysta jajecznica na maśle i jajecznica na boczku ;)
Jajecznica na maśle:
- jajka
- łyżka masła
- sól, pieprz
Masło stopić na patelni, wbić jajka, dodać sól i pieprz i usmażyć, cały czas mieszając.
Jajecznica na boczku:
- jajka
- boczek
- sól, pieprz
Boczek pokroić w plastry, ułożyć je na rozgrzanej patelni i podsmażyć z obu stron, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wbić jajka, dodać przyprawy i usmażyć, cały czas mieszając.