Jajecznica - dwie odsłony

Jajecznica - dwie  odsłony

Któż nie umie zrobić jajecznicy? A ileż jest jej wariantów! Niektórzy lubią lejącą się, inni prawie wysuszoną... Ostatnio nawet zauważyłam, że moja teściowa robi jajecznicę inaczej, niż ja: najpierw smaży białko, a później rozbełtuje żółtko. Ja bełtam wszystko naraz. Także i sposobów, wbrew pozorom, jest kilka. Jak Wy robicie?

Poniżej nasze dwie ulubione: czysta jajecznica na maśle i jajecznica na boczku ;)

Jajecznica na maśle:

  • jajka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Masło stopić na patelni, wbić jajka, dodać sól i pieprz i usmażyć, cały czas mieszając.

Jajecznica na boczku:

  • jajka
  • boczek
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w plastry, ułożyć je na rozgrzanej patelni i podsmażyć z obu stron, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wbić jajka, dodać przyprawy i usmażyć, cały czas mieszając.

Zdjęcie - Jajecznica - dwie  odsłony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów