Śniadanie do łóżka #31: Müsli z płatków owsianych, z żurawiną i granatem
Owsianka nie jest zupą pomidorową, więc nie wszyscy muszą ją lubić. Budzi za to o wiele więcej emocji! Ostatnio podczas imprezy ze znajomymi nawiązała się gorąca dyskusja na jej temat. Okazało się, że część osób nie jest w stanie nawet się przełamać by jej spróbować, inni zaczynają owsianką każdy dzień, a i znalazła się osoba, która lubi ją tylko na SŁONO. Ja przyznam Wam szczerze, że dopiero ostatnio się z nią zaprzyjaźniłam, ale jak na razie tylko z owsianką bez gotowania. Propozycja jaką Wam przedstawiam to właściwie bardziej müsli niż owsianka. Wystarczy poświęcić 3 minuty wieczorem, by płatki owsiane zalać mlekiem i kilka minut rano by dodać jogurt naturalny i ulubione dodatki. Jako dodatki wybrałam miód, suszoną żurawinę, która zabija bakterie, wirusy w nerkach i drogach moczowych oraz pestki granatu. O właściwościach płatków owsianych chyba pisać nie muszę, bo tak jak nie każdy lubi owsiankę, myślę, że każdy jest świadomy iż jest niezwykle zdrowa. Płatki owsiane są bogate w błonnik, dzięki czemu pozwalają utrzymać właściwy poziom cukru w organizmie i zmniejszyć poziom cholesterolu. Dodatkowo uwalniają powoli energię, dlatego są idealne na śniadanie! Jeśli więc boicie się owsianki, spróbujcie müsli, a przekonacie się jakie może być smaczne :)
Müsli z płatków owsianych, z żurawiną i granatem
100 g błyskawicznych płatków owsianych
200 ml mleka 0,5 % tłuszczu
100 ml jogurtu naturalnego
pestki granatu
garść suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia owsiankę mieszamy z jogurtem naturalnym, polewamy miodem i posypujemy żurawiną oraz pestkami granatu.
Tosia