Ziemniaki z sosem sojowym czy syropem klonowym?

Ziemniaki z sosem sojowym czy syropem klonowym?
Zdjęcie - Ziemniaki z sosem sojowym czy syropem klonowym? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

lekko słone vs lekko słodkie chrupiące vs mięciutkie w białku vs w oliwie

Zdjęcie - Ziemniaki z sosem sojowym czy syropem klonowym? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki w sosie sojowym - przez chrupiącą i przypieczoną skórkę mój faworyt [uwielbiam mocno przypieczone!]
  • 4 małe ziemniaki z cienką skórką
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 białko
  • pieprz
  • czosnek/papryka
Ziemniaki myjemy, dokładnie szorujemy (nie obierając) i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z białkiem, sosem sojowym i przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej żeby kawałki ziemniaków nie leżały na sobie i nie przylegały zbyt ściśle do siebie). Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (po 10-15 minutach białko się zetnie i ziemniak przylepią się do papieru - wystarczy podważyć je łopatką i przewrócić na drugą stronę).
Przepis na pieczone w białku ziemniaki co prawda już się u mnie pojawił klik, ale uważam, że jest to na tyle znakomity pomysł, że wart jest przypomnienia.


Ziemniaki z syropem klonowym przepis z Kuchni, nr 12 (2011)
  • 4 małe ziemniaki z cienką skórką
  • pół gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżka syropu klonowego
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki myjemy, dokładnie szorujemy (nie obierając) i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z drobno posiekanym rozmarynem, oliwą, syropem klonowym, solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaoodpornego [u mnie blacha wyłożona papierem do pieczenia]. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, a przez ostatnie 10 minut - w 200 stopniach, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.






W akcji Nie wyrzucam jedzenia! wykorzystuję białka, które ostały mi się po świątecznych wypiekach (dużo ich było!)


Zdjęcie - Ziemniaki z sosem sojowym czy syropem klonowym? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Coś z niczego

Kategorie przepisów