Wcześniej nigdy nie robiłam i nie jadłam sernika z rabarbarem. Skusił mnie u Natalki, która napisała, że to sernik idealny. Faktycznie, jest niesamowicie smaczny! Kremowy, taki wilgotny, no i smakuje rabarbarowo. Nie wiem, czy u Was na straganach, w ogródkach jest jeszcze rabarbar, ale jeśli tak, to nie wahajcie się ani chwili. Sernik jest wspaniały!
Jednak wszystkie sałatki na „B”, które chciałam przygotować, zawierały przynajmniej jeden surowy składnik...No ale – koniec końców – „bezpieczna” sałatka ze składników poddanych obróbce termicznej jest. I do tego bardzo smaczna :)
Uwielbiam te ciepłe, letnie wieczory spędzane na rozmowach-o-wszystkim-i-niczym i popijaniu truskawkowych koktajli. Zwykłych, albo z „wkładką”. Takich jak ten.
Uwielbiam to danie - proste, smaczne i efektowne. Znalazłam je w książce Nigelli Lawson - Forever Summer i uwielbiam.Robię dwie wersje - z awokado i z krewetkami.Rewelacja!
Soczyste, delikatne, miękkie mięso, o pełnej gamie aromatu i lekko różowym kolorze. I ten efekt jest gwarantowany – pieczeń na pewno nie będzie przesuszona, czy gumowata. Dziś zaprezentuję jeden ze sposobów podania takiego mięsa, tradycyjny z sosem i kapustą. Możecie być jednak pewni, że to nie ostatnia pieczeń w 80st. C jaką Wam zaprezentuję.
U mnie dzisiaj kolejna odsłona szparagów. Tym razem z nutą włoskich smaków. Prosciutto di Parma – czyli szynka parmeńska, produkuje się ją wyłącznie w okolicach Parmy, miasta położonego w północnej części Włoch. Swój charakterystyczny, delikatny lekko „słodkawy” smak zawdzięcza dojrzewaniu przez okres około 12 miesięcy na powietrzu.
Świetna przekąska lub jeśli będzie ich odpowiednio dużo - rewelacyjny obiad... Można kupić mrożone (bywają nawet takie z panierką). Warto jednak kupić takiego świeżego, świeży jakoś fajniej smakuje. Ja ostatnio pierwszy raz odważyłam się na zakup całego "zwierza" i zmierzyłam się z jego oprawieniem. W środku była rybka...
Młoda kapusta nigdy nie jest zła i doskonale smakuje w surówkach, duszona z warzywami jako dodatek do mięs czy w zupach. Zupa, którą chcę Wam zaproponować jest bardzo łatwa w przygotowaniu, smaczna i ma tę zaletę, że można ją podać na dwa sposoby. Jako lekką zupę, wstęp do drugiego dania albo wzbogaconą o pulpeciki jako obiad jednogarnkowy. Wypróbowałam jeden i drugi wariant, dla mnie super, polecam zwłaszcza wtedy kiedy cierpimy na brak czasu a na drugi dzień zjadłoby się coś dla odmiany innego.
Muffiny ... rabarbar dość długo czekał na zużycie, ponieważ znowu nie miałam czasu na pieczenie, a muffiny są ekspresowe.Słodycz ciasta na przemian kwaskowatym i cierpkim posmakiem rabarbaru. Wilgotne i lepkie przez co długo zachowują świeżość.
Całą mieszaninę przelać do naczynia, zakryć wieczkiem i włożyć do zamrażalki – przynamniej na 5 godzin. Lody wystawić z lodówki 10 min. przed podaniem by się lekko rozmrożyły.
Sezon na szparagi dobiega końca a ja nigdzie nie spotkałam zielonych szparagów dlatego na pocieszenie kupiłam sporą ilość białych, z których dla urozmaicenia mam zamiar zrobić dwie różne przystawki i zupki w dwóch wersjach. Dzisiejsza przystawka to kulinarna poezja. Kombinacja słonego łososia ze słodko-kwaśnym sosem truskawkowym w pełni dodaje szparagom wyrafinowania i pobudza zmysły smaku.