LASAGNE BOLOGNESE

Dziś duuża porcja makaronowego dania w postaci lasagni - wielkie naczynie z obiadem na dwa dni dla mojej rodzinki - ja muszę się poratować czymś innym... Jutro, albo może jeszcze dziś wieczorkiem wrzucę mój obiadek - szpinak zapiekany z jajem.

Wracając do lasagni - jeśli ktoś nie robił - naprawdę warto spróbować - niby makaron, niby to samo mielone mięso, ale ten smak jest jakiś taki inny. Podam swoje proporcje, ale co do sosów - jeśli ktoś ma swój ulubiony przepis na sos boloński czy beszamelowy - to po prostu robi po swojemu. Ważne żeby boloński nie był zbyt gęsty.
Zdjęcie - LASAGNE BOLOGNESE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lasagne bolognese - foto - Laura


SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI:
  • 50 dkg mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • 1 duża cebula
  • kilka łodyżek selera naciowego
  • puszka pomidorów (w sezonie oczywiście świeże)
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • opakowanie makaronu
  • mozzarella lub zwykły ser żółty
Przygotowujemy sosy. Tutaj moja propozycja wykonania sosu beszamelowego oraz sosu bolońskiego.
Na dno dużego naczynia do zapiekania wlewamy kilka łyżek sosu bolońskiego i dokładnie rozsmarowujemy na całość. Układamy płaty makaronu* (jeśli naczynie jest lekko pozaokrąglane delikatnie odłamujemy narożniki), makaron smarujemy beszamelem, potem sos boloński.
Postępujemy tak aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy - warto dokładnie nim posmarować narożniki makaronu. Całość obficie posypujemy startym serem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, ja pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem.
* Niektórzy obgotowują makron, ale jeśli sosów jest dużo i nie są zbyt gęste, jest to zbędne - ja zawsze daję suche płaty.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy