Chlebek na zakwasie z nadzieniem buraczanym

Chlebek na zakwasie z nadzieniem buraczanym

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z nadzieniem buraczanym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smaczny chlebek na zakwasie nadziewany słodko - kwaśnym farszem buraczanym od tak na śniadanko zamiast słodkiej bułki :-)

 

Na chleb 


  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 160 g ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 

 

Na farsz 

 

  • 1 kg czerwonych buraków 
  • 3 duże cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 2 łyżki masła
  • sól,pieprz do smaku

 

Do miski  wrzucić wszystkie składniki na chleb i wyrobić ciasto odstawić na 12 godzin. 

 

Buraki umyć i ułożyć na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C  i piec ok 40 minut do miękkości - wystudzić. Zimne buraki obrać ze skóry i pokroić w słupki, cebulę obrać, pokroić w piórka uduścić na maśle pod przykryciem z odrobiną cukru. Do usmażonej cebulki dodać pokrojone buraki zioła , zmiażdżony czosnek - wszystko razem podsmażyć i doprawić przyprawami do smaku wystudzić.

 

Po 12 godzinach odgazować ciasto i rozwałkować na ok 30/35 cm rozsmarowywać farsz i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem postawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C i wstawić chlebek wcześniej posmarowany białkiem - piec ok 10 minut następnie zmniejszyć temp do 180 C i piec jeszcze ok 35 minut -wystudzić na kratce. 

 

Smacznego 

 

Wydrukuj przepis

 

 

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z nadzieniem buraczanym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów