Chlebek na zakwasie z nadzieniem buraczanym
Smaczny chlebek na zakwasie nadziewany słodko - kwaśnym farszem buraczanym od tak na śniadanko zamiast słodkiej bułki :-)
Na chleb
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 160 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Na farsz
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki masła
- sól,pieprz do smaku
Do miski wrzucić wszystkie składniki na chleb i wyrobić ciasto odstawić na 12 godzin.
Buraki umyć i ułożyć na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 40 minut do miękkości - wystudzić. Zimne buraki obrać ze skóry i pokroić w słupki, cebulę obrać, pokroić w piórka uduścić na maśle pod przykryciem z odrobiną cukru. Do usmażonej cebulki dodać pokrojone buraki zioła , zmiażdżony czosnek - wszystko razem podsmażyć i doprawić przyprawami do smaku wystudzić.
Po 12 godzinach odgazować ciasto i rozwałkować na ok 30/35 cm rozsmarowywać farsz i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem postawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C i wstawić chlebek wcześniej posmarowany białkiem - piec ok 10 minut następnie zmniejszyć temp do 180 C i piec jeszcze ok 35 minut -wystudzić na kratce.
Smacznego