Pieczone warzywa

Pieczone  warzywa

Szybki, pyszny i zdrowy obiad. Zdjęcie - Pieczone  warzywa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (dla 2 osób):

- 6 ziemniaków (nie ogromych, tylko normalnych ;-) ),
- 3 małe marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- kawałek dyni (użyłam oczywiście zamrożonej, wcześniej trochę odmrażając),
- 4 -6 rzodkiewek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, tymainek, papryka słodka i inne ulubione przyprawy,
- olej.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w grubą kostkę (ja kroję wzdłuż na pół i później na 3 kawałki), marchewkę i cukinię w skośne plastry grubości ok 1 cm, rzodkiewki pokroić w ćwiartki, cebulę w grube piórka - dynie miałam w kawałkach więc tylko niektóre pokroiłam na mniejsze części. -
Warzywa wymieszać na blasze, dodać zmiażdzone ząbki czosnku, przyprawić, polać olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości (ok 30 - 40 minut), podczas pieczenia można warzywa przemieszać.

Zdjęcie - Pieczone  warzywa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

 

Kategorie przepisów