Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.
I w końcu – tadam! – nadszedł czas na wontonowy deser, czyli przykład, że ciasto won ton wcale nie musi być podawane w pierożkach z mięsnym nadzieniem.
Ciasteczka Maamul pieczone są w różnych odmianach, z różnymi nadzieniami i w różnych kształtach, które powstają dzięki niezwykłym drewnianym foremkom. Rodzaje nadzienia także są przeróżne, najczęściej z orzechami włoskimi, pistacjowymi, daktylami.
Do świat pozostało już niewiele ponad miesiąc, najwyższa więc pora zacząć opracowywać przepisy świąteczne.Na sam początek proponuję soczysta kaczkę pieczoną z jabłkami i suszonymi śliwkami z aromatycznym, słodkawym sosem pieczeniowym.
Ciasto wonton jest powszechnie wykorzystywane w kuchni chińskiej i tajskiej, zwłaszcza do różnego rodzaju pierożków. Niedawno próbowałam kilka przepisów z jego wykorzystaniem i w najbliższym czasie podzielę się z Wami efektami :)
Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat.
Bardzo lubię zupy mleczne, moje szpitalne pobyty zawsze osładzało śniadanie z obowiązkową zupą mleczną. Nie ma takiej której nie lubię... płatki, kasza manna, owsianka no i ulubione zacierki domowej roboty - nie takie z torebki. Połączenie zacierek z dynią to już jest rozpusta...
Przypominają mi one czasy dzieciństwa, kiedy Mama na piecu piekła "podpłomyki" z cienko rozwałkowanego ciasta na pierogi :-)Postanowiłam zrobić takie, tylko w kształcie nachos, tak żeby wygodniej maczało się je w dipach i smakowe :-)
O ile wycinać ciasteczka Bartuś bardzo lubi, o tyle dekorować już mniej i to w sumie nie ze względu na "rysowanie" tylko dlatego, że nie lubi lukru. Więc wczoraj dla świętego spokoju "zrobił" dwie dyńki i reszty ciasteczek zabronił. Może ma i rację.....
Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka.
Czekolada do picia pojawiała się już kilka razy na moim blogu. Dzisiaj jednak proponuję wersję dla dorosłych autorstwa Nigelli. Aromatyczna, z dodatkiem alkoholu na pewno posmakuje każdemu.