SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM
Wychowałam się w rodzinie wędkarzy.
Mój dziadek, tato i brat ciągle dostarczali na rodziny stół dary z
rzeki, która przepływała obok domu lub z pobliskiego jeziora. Gdy byłam
dzieckiem wydawało mi się to takie zwyczajne, wręcz lekko wstydliwe, że
jemy produkty nie ze sklepu tylko z rzeki. Teraz jak o tym myślę, to
wiem ile dobrego dała nam dieta złożona z płotek, leszczy, okoni,
pstrągów, szczupaków a nieraz węgorzy, dopełniona różnymi warzywami z
własnego ogrodu.
Uwielbiam ryby, mój mąż i dzieci także. Nie koniecznie są to ryby z pobliskiej rzeki, bo raczej Odra nie zachęca swym wyglądem, a i wędki brak... Kiedy ostatni wypad do sklepu zaowocował w dwa szczupaki, nie mogłam sobie odmówić jednego z najcudowniejszych smaków z mojego dzieciństwa - szczupaka w sosie cebulowo-śmietanowym.
Szczupak w śmietanie - Laura SKŁADNIKI:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą.
Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć rybę ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć razem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając - cebula ma się zeszklić i ewentualnie delikatnie zarumienić (nie może być zbyt wysmażona).
Dodać śmietanę dokładnie, ale delikatnie (tak aby ryba się rozpadła) wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem. Chleb maczany w takim sosie to poezja...
Uwielbiam ryby, mój mąż i dzieci także. Nie koniecznie są to ryby z pobliskiej rzeki, bo raczej Odra nie zachęca swym wyglądem, a i wędki brak... Kiedy ostatni wypad do sklepu zaowocował w dwa szczupaki, nie mogłam sobie odmówić jednego z najcudowniejszych smaków z mojego dzieciństwa - szczupaka w sosie cebulowo-śmietanowym.
Szczupak w śmietanie - Laura SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg szczupaka (można też wykorzystać inną rybę)
- 2-3 cebule
- 1/2 litra śmietany (ja użyłam 18%)
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą.
Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć rybę ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć razem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając - cebula ma się zeszklić i ewentualnie delikatnie zarumienić (nie może być zbyt wysmażona).
Dodać śmietanę dokładnie, ale delikatnie (tak aby ryba się rozpadła) wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem. Chleb maczany w takim sosie to poezja...