Gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym

Gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym
Pyszny i aromatyczny deser z gruszek, pochodzący z kuchni chińskiej. W pierwotnym przepisie zamiast cynamonu używano mielonego ziela angielskiego, ale jako że ani nie przepadam za nim, ani nie miałam go w postaci mielonej, użyłam cynamonu zgodnie z dodatkową sugestią autora.
Gruszki dodatkowo tuż przed podaniem skropiliśmy odrobiną rumu, dzięki temu stały się jeszcze lepsze :)

Zdjęcie - Gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GRUSZKI Z CYNAMONEM W SYROPIE POMARAŃCZOWYM
(na 4 porcje)
4 gruszki,
250ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
60g rodzynek,
2 czubate łyżki jasnego brązowego cukru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
skórka pomarańczowa do dekoracji

Gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w jednej warstwie w dużym rondlu (ja przygotowałam je po prostu na patelni), zalać sokiem pomarańczowym, posypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, ze dwa razy obracając gruszki na drugą stronę i od czasu do czasu potrząsając rondlem/patelnią, aby syrop mógł się dobrze rozprowadzić. Owoce powinny być zwarte, nie mogą się rozgotować, a syrop powinien zgęstnieć.
Gruszki nałożyć na talerze i udekorować skórką z cytryny.

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)

Zdjęcie - Gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruszki z cynamonem w syropie pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów