Chleb ryżowy

Zdjęcie - Chleb ryżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam zadziwiające kombinacje w kuchni. Po udanych wypiekach chlebów z ziemniakami postanowiłam wykorzystać w mojej domowej piekarni ryż. Nie trzeba go w specjalny sposób mielić, wystarczy ugotować zwykły ryż z torebki (lub sypany), ostudzić go i dodać do ciasta na chleb. Gdy dacie komuś posmakować tak przyrządzony chleb zapewne nikt nie rozpozna, że jego sekretnym składnikiem jest ryż. Ponieważ idealnie wkomponował się on w ciasto, nadając mu lekkości i delikatnego smaku. Mąka ryżowa sprawiła, że jego skórka wyszła popękana, przez co wygląda pięknie i domowo.

Kto by się spodziewał, że chleb ryżowy może smakować tak wspaniale? :) Przekonajcie się sami..

Zdjęcie - Chleb ryżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ryżowy

  • 300 g ryżu
  • 150 g mąki ryżowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml osolonej letniej wody (w której gotował się ryż)*
  1. W osolonej wodzie gotujemy ryż, według wskazówek znajdujących się na opakowaniu.
  2. Mąkę ryżową łączymy z mąką pszenną, drożdżami i cukrem.
  3. Ugotowany ryż odcedzamy, zachowując wodę w której się gotował. Ryż płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do miski z wcześniej przygotowanymi składnikami.
  4. Zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo wlewając letnią i osoloną wodę. Ciasto miksujemy przez kilka minut, aż zbije się kulę.
  5. Wyrobione ciasto formujemy w podłużny chleb (widoczny na powyższym zdjęciu), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
  6. Po upływie tego czasu, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i mieć popękany wierzch. Tak wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 7 minut.
  8. Chleb studzimy na kuchennej kratce, a następnie kroimy.

*Jeśli woda jest zbyt mało słona, dodajemy jeszcze łyżeczkę soli.

Zdjęcie - Chleb ryżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym
1

Chleb z ryżem i cynamonem na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ryżem na zakwasie pszennym

Chleb z ryżem na zakwasie psze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb curry z ryżem
1

Chleb curry z ryżem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ryżem
1

Chleb z ryżem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem

Pączki na piwie z karmelizowan…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb cebulowy pieczony w garnku

Chleb cebulowy pieczony w garn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny