Szparagowa zupa-krem

Szparagowa zupa-krem

zupa-krem, wiosenna, zielona, pyszna :)

Zdjęcie - szparagowa zupa-krem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

  • 0,5 kg szparagów,
  • 2 kostki cukru,
  • porcja rosołowa,
  • jarzyny na rosół (marchew, seler, pietruszka, por...)
  • 1 łyżeczka masła,     
  • 2 dkg mąki,
  • 2 żółtka,
  • 1 kopiata łyżka stołowa śmietany,
  • zielona pietruszka.

Z jarzyn i kości ugotować rosół, oddzielnie gotować w wodzie szparagi z dodatkiem cukru.

Gdy szparagi zmiękną, odciąć same główki, włożyć je do wazy, szparagi potraktować blenderem  i przetrzeć następnie przez sito, rozprowadzić wywarem ze szparagów, wlać do garnka, dodać rosołu,  tak aby było ok.  litr zupy, podprawić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem zaciągnąć żółtkami rozbitymi w śmietanie, doprawić so smaku i dodać zielonej pietruszki.

W przepisie polecano podać do zupy grzanki z parmezanem w mojej wersji  jednak był ryż, który sprawdził się bardzo dobrze.

Inspiracje zaczerpnięte z książki Marii Disslowej  - Jak gotować.

Zdjęcie - szparagowa zupa-krem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

komentarz Iwony, przygotowującej przepis: Rada dla mniej wtajemniczonych takich jak ja ;) - szparagi bardzo dokładnie  obrać przed gotowaniem. Łyko psuje frajdę jedzenia ;)

smacznego!

Kategorie przepisów