Szparagowa zupa-krem
zupa-krem, wiosenna, zielona, pyszna :)
składniki:
- 0,5 kg szparagów,
- 2 kostki cukru,
- porcja rosołowa,
- jarzyny na rosół (marchew, seler, pietruszka, por...)
- 1 łyżeczka masła,
- 2 dkg mąki,
- 2 żółtka,
- 1 kopiata łyżka stołowa śmietany,
- zielona pietruszka.
Z jarzyn i kości ugotować rosół, oddzielnie gotować w wodzie szparagi z dodatkiem cukru.
Gdy szparagi zmiękną, odciąć same główki, włożyć je do wazy, szparagi potraktować blenderem i przetrzeć następnie przez sito, rozprowadzić wywarem ze szparagów, wlać do garnka, dodać rosołu, tak aby było ok. litr zupy, podprawić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem zaciągnąć żółtkami rozbitymi w śmietanie, doprawić so smaku i dodać zielonej pietruszki.
W przepisie polecano podać do zupy grzanki z parmezanem w mojej wersji jednak był ryż, który sprawdził się bardzo dobrze.
Inspiracje zaczerpnięte z książki Marii Disslowej - Jak gotować.
komentarz Iwony, przygotowującej przepis: Rada dla mniej wtajemniczonych takich jak ja ;) - szparagi bardzo dokładnie obrać przed gotowaniem. Łyko psuje frajdę jedzenia ;)
smacznego!