Babka drożdżowa z cukinią i bazylią
.
0,5 kg mąki
1 jajko
1 żółtko
5 dag świeżych drożdży
10-15 dag cukru
6 dag masła
ok. 250 ml mleka
szafran
szczypta soli
1 mała cukinia (10 dag)
kilka gałązek bazylii
Na babkę wykorzystałam połowę zarobionego ciasta drożdżowego.
Resztę zamroziłam.
Mleko podgrzać, dodać do niego nitki szafranu.
Drożdże wraz z łyżeczką cukru dobrze rozprowadzić w połowie mleka i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły.
Jajko i żółtko utrzeć na puch z cukrem.
Masło roztopić w garnuszku.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, pianę z jajek i cukru, mleko i dobrze wyrobić.
Kiedy ciasto zaczyna już "odstawać od ręki" dolewamy do niego roztopione masło i wyrabiamy.
.
Cukinię umyć, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Bazylię umyć, poobrywać listki i pokroić je w paseczki.
Cukinię i bazylię dodać do wyrobionego ciasta drożdżowego,
wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do do nagrzanego piekarnika (200° C) i piec ok 50 min.
Po ostudzeniu babkę polukrować i posypać pokruszonymi orzechami pistacjowymi.