Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewką i kiełkami

Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewką i kiełkami

Nareszcie ciepło, nareszcie wiosna :) A skoro za oknem, to i na talerzu. A czy może być coś bardziej wiosennego, niż lekka, chrupiąca sałatka?
Sałatka jest moją odpowiedzią na kolejne zaproszenie do Baru Sałatkowego Peli pt. „Goniąc wiosnę” :)

Zdjęcie - Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewką i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI I KIEŁKAMI
(2 porcje)
1/3 główki sałaty lodowej,
1 garść rukoli,
1 garść ulubionych kiełków (u mnie kiełki rzodkiewki),
6 jajek przepiórczych,
6 rzodkiewek,
6 pomidorków koktajlowych

sos:
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka miodu,
sól i pieprz

Sałatę, rukolę i kiełki umyć, osuszyć i wymieszać razem w misce.
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo (3-4 minuty), ostudzić, obrać i przekroić na połówki.
Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki umyć i pokroić. Dodać do sałatki razem z jajkami.
Składniki sosu wymieszać razem i polać sałatkę.


Zdjęcie - Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewką i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów