Jajka po florencku

Jajka po florencku

Zdjęcie - Jajka po florencku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka po florencku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka po florencku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli chcielibyście powitać np.niedzielny poranek wspaniałym śniadaniem to mam dla Was pyszną propozycje - jajka po florencku.
Jajka gotowane w koszulkach, na szpinaku i pełnoziarnistym toście. Śniadanie, które Was nasyci i da energię na długi poranek. Dla mnie śniadanie idealne przed basenem, treningiem czy ciężkim egzaminem... Żółtko cudownie rozpływa się na toście, a szpinak idealnie komponuje w takim zestawie...Jeśli znajdziecie chwile podczas weekendu to rozpieście podniebienie takim pysznym i zdrowym śniadaniem...Polecam gorąco :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 duże jajka
2 tosty pełnoziarniste
100 g szpinaku typu baby
1 łyżka octu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz

Czosnek pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć czosnek. Zrumień go i dodaj szpinak. Delikatnie wymieszaj i podduś tylko do momentu by szpinak zwiędł. Odstaw z ognia.
Do wysokiego garnka wlej wodę (około 1 litra) i zagotuj. Dodaj łyżkę octu i zmniejsz ogień do minimum.
Jajka wybij do filiżanek (osobno). Filiżankę przechyl i dotykając nią powierzchni wrzątku delikatnie wylej jajko do wody. Gotuj na minimalnym ogniu 4 minuty. Jajka wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z wody - np.na ręczniku papierowym.
Chleb na tosty podgrzej w tosterze lub piekarniku, nałóż na niego szpinak i delikatnie połóż ugotowane jajko. Posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 230 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 19 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 13 g
cholesterol: 251 mg



Zdjęcie - Jajka po florencku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów