Pilaw z kurczakiem, kalafiorem i soczewicą

Pilaw z kurczakiem, kalafiorem i soczewicą

Pilaw to bliskowschodnia potrawa z ryżu z rozmaitymi (mięsnymi lub warzywnymi dodatkami). W przeciwieństwie do kremowego risotto, ryż w pilawie musi być sypki – najlepiej spisuje się tu ryż basmati. Obowiązkowe są bliskowschodnie przyprawy, takie jak kolendra, kumin, chili czy kurkuma. Reszta zależy od wyobraźni ;)
Ja do swojego pilawu dodałam kawałki kurczaka, soczewicę i kalafior. Było bardzo smacznie :)

Pilaw był naszym kwietniowym wyzwaniem, którego podjęły się także: Lejdi, Shinju, Maggie i Dobromiła :)

Zdjęcie - Pilaw z kurczakiem, kalafiorem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PILAW Z KURCZAKIEM, KALAFIOREM I SOCZEWICĄ
(4 porcje)
200g ryżu basmati,
400g mięsa kurczaka (używam mięsa z udek bez skóry i kości),
½ szklanki soczewicy,
200g kalafiora (może być mrożony),
1 nieduża garść rodzynek,
kawałek pora (ok. 10 cm),
1-2 ząbki czosnku,
ok. 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
1 łyżeczka kurkumy,
½ łyżeczka mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
1/3 łyżeczki cynamonu,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
1 łyżka klarowanego masła,
1 łyżka oleju,
2 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki posiekanych pistacji (mogą być solone)

Por oczyścić i posiekać. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać masło i krótko obsmażyć pora. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund.
Ryż dokładnie opłukać na sitku i wrzucić do rondla. Dodać kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne i cynamon. Dokładnie wymieszać i zalać całość bulionem. Dodać podzielonego na różyczki kalafiora, rodzynki oraz opłukaną na sitku soczewicę. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
W tym czasie kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju i dodać do pilawu. Dusić dalej, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody.
Płatki migdałów uprażyć osobno na suchej patelni i wymieszać z pistacjami.
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami kolendry lub natki pietruszki, a także migdałami i pistacjami.

Kategorie przepisów