Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Przejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie dobija.. Nic mi się nie chce, na nic nie mam ochoty. Ponieważ temperatura trochę spadła to i ja weszłam w szybsze obroty i postanowiłam zrobić na obiad lasagne bolognese. Przepis 4 porcje. Zdjęcie - Lasagne bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na farsz mięsny: 600 g mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 łyżek gotowego sosu bolognese, łyżka oleju, 2 cebule pokrojone w kostkę, 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę, 3 listki drobno pokrojonej bazylii, 2 łyżeczki suszonego majeranku, sól, pieprz do smaku

Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: 200 g sera żółtego startego, płaty lasagne

Sposób wykonania farszu mięsnego:
Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut.
Przygotować sos: Masło rozpuścić, dodać do niego mąkę a następnie cały czas energicznie mieszając wlać mleko. Gotować cały czas na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Zdjęcie - Lasagne bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dno naczynia w którym będziemy piec lasagne, wysmarować małą ilością oleju a następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów wysmarować sosem beszamelowym, na to wyłożyć cienką warstwę farszu mięsnego. Na farsz mięsny położyć część startego sera i całość polać odrobiną sosu beszamelowego. Na tak przygotowaną pierwszą warstwę, ułożyć kolejne płaty i powtórzyć wszystkie czynności tak jak w warstwie pierwszej ( u mnie wyszły 4 warstwy). Na końcu tej „piramidy” należy wyłożyć warstwę płatów, posmarować sosem beszamelowym i posypać serem żółtym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego :-)

Kategorie przepisów