Migdałowe drożdżówki.

Migdałowe drożdżówki.

Tylko patrzeć, a w końcu się wszędzie zazieleni, ale przecież śniadanie i tak trzeba zaliczyć, jak co dzień, bo to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Do porannej kawy podrzucam więc przepis na niemal ekspresowe drożdżówki. Rumiane, pachnące masłem i migdałami. Pachną i smakują tak zniewalająco, że wyciągną z łóżka nawet największego śpiocha, a przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu.

Nawet, gdybym musiała zagniatać je przez godzinę, i tak bym je upiekła, bo uwielbiam migdały, a w tych drożdżówkach jest ich całe mnóstwo.

Zdjęcie - Migdałowe drożdżówki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(na ok 8 sztuk)

  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 50g masła
  • 1 żółtko
  • 50g siekanych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania

Zdjęcie - Migdałowe drożdżówki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • W letnim mleku rozpuścić drożdże i odstawić do lekkiego spienienia.
  • W tym czasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier (można dodać więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki), żółtko i miękkie masło. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt twarde, dodać 1-3 łyżek mleka.
  • Przed końcem wyrabiania dodać drobno posiekane migdały i połączyć z ciastem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5-2cm i wycinać krążki szklanką. Użyłam szklanki o średnicy 9cm
  • Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec w 190°C na złoty kolor ok 15-20 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - Migdałowe drożdżówki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów