Bogracz oryginalnie przygotowuje się w zawieszonym nad paleniskiem kociołku od którego potrawa bierze swoją nazwę ale przygotowany w pełnej cywilizacyjnych udogodnień kuchni przeciętnego Kowalskiego będzie równie pyszny.
Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam!
Jagody w lutym? Jasne! Prosto z zamrażalnika! Kto nam zabroni jeść letnie pyszności w zimę? … Poza tym pogoda za oknem sprzyja letnim potrawom, więc zapraszam na pierogi z jagodami.
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;)
Zawsze, ale to zawsze dusiłam je w wielkim garze/garach, a ostatnio, w weekend - eksperymentując - nie martwiąc się czy coś się przypali, wykipi czy cokolwiek innego - zwinęłam, ułożyłam i wstawiłam do piekarnika - zrobiły się same! Wyszły wspaniałe, idealnie soczyste, zwarte a jednak delikatne - jakby lżejsze - bo już bez wstępnego obsmażania.
Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy, kiedy to lodówka świeci pustkami, a głód doskwiera.
Tak było właśnie tym razem!
Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina!
Kolejna z moich (...) meksykańskich inspiracji to wołowina Michoacan. Michoacan to stan w południowo-zachodnim Meksyku i, jak nazwa wskazuje, właśnie stamtąd wywodzi się ten pyszny gulasz. Jest pikantny i aromatyczny, a fasolka szparagowa znakomicie urozmaica jego kolor i strukturę. Zdecydowanie polecamy :)
Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.
Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.
Gwarantuję, że będziecie najedzeni, albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!
Kurczak był równomiernie doprawiony i z zewnątrz i w środku, a nie tak jak, to się przeważnie zdarza, jedynie skórka ma jakiś smak, a cała reszta jest tak naprawdę bez smaku.
Łatwa i w miarę szybka potrawka na bazie fasolki szparagowej i kiełbasy to świetna propozycja na niedrogi obiad w środku tygodnia. Warto przygotować ją właśnie teraz, kiedy fasolka i papryka są najtańsze.
Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie - to właśnie żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne, jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko.