Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem. Każdemu polecam.
Dziś premiera!
Dziś domowe nuggetsy z sosem koperkowym (w wersji dla dorosłych czosnkowo-koperkowym). Dzieci uwielbiają chrupiące kurczaczki, więc przyrządźmy je zdrowiej niż na rozgrzanym oleju smażąc- poprostu upieczmy je!
Do pewnych smaków trzeba dojrzeć. Tak było u mnie z kurkami. Nigdy mnie do nich nie ciągnęło, nigdy ich sama nie przyrządzałam.(...) Tak było do czasu, gdy po raz pierwszy spróbowałam kurek u mojej teściowej. Zasmakowały. Postanowiłam przyrządzić je sama. Z makaronem, bo tego nie można zepsuć. I faktycznie, nie zepsułam. Powiem więcej, wyszedł mi z tego naprawdę smaczny obiad :)
Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku, ziół i tartej bułki, na pewno warta jest wypróbowania.
Roladki ze szpinakiem i mozzarellą zrobiłam dla świątecznych gości, ale na pewno sprawdzą się również na co dzień. Są smaczne i bardzo soczyste, wbrew pozorom proste do przygotowania. Można je zapiekać w piekarniku, ale ja wolę po przesmażeniu krótko poddusić mięso, a powstały sos podać z roladkami.
Niezależnie od postanowień noworocznych, od czasu do czasu, przychodzi ochota na mały fast food. Ten przygotowany w domu jest zawsze lepszą alternatywą dla spożywanego w sieciowych restauracjach. Przygotowanie "nuggetsów" wcale nie jest trudne, a przynajmniej mamy pewność, co znajduje się na naszym talerzu.
Dziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę.
Grzyby namocz w letniej wodzie na 30 minut, a następnie w tej samej wodzie ugotuj. Grzyby odcedź i drobno posiekaj, wywaru nie wylewaj. Cebulę bardzo drobno posiekaj i uduś na maśle. Dodaj posiekane grzyby, przesmaż chwilę...