Nuggetsy

Nuggetsy

Niezależnie od postanowień noworocznych, od czasu do czasu, przychodzi ochota na mały fast food. Ten przygotowany w domu jest zawsze lepszą alternatywą dla spożywanego w sieciowych restauracjach. Przygotowanie "nuggetsów" wcale nie jest trudne, a przynajmniej mamy pewność, co znajduje się na naszym talerzu.

Zdjęcie - Nuggetsy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
2-3 piersi z kurczaka
1 jajko
4 łyżki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:Piersi kurczaka (bez skóry i bez kości) myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.Jajko rozbijamy do miski, dodajemy mleko i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem. Do jajka dajemy kawałki kurczaka i wszystko razem mieszamy.W osobnej misce łączymy ze sobą bułkę tartą, ser, paprykę, czosnek i curry.Obtoczone w jajku kawałki kurczaka panierujemy i odkładamy na osobny talerz.Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka przez kilka minut, często je obracając, aby każdy kawałek obsmażył się ze wszystkich stron.Gdy nuggetsy będą gotowe (powinny mieć złoty kolor), zdejmujemy je z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Nuggetsy podajemy ciepłe, z ketchupem lub majonezem i frytkami.

Zdjęcie - Nuggetsy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nuggetsy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nuggetsy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów