Tradycyjny sos grzybowy
jasne, że w marketach można dostać grzyby mrożone, ale nie zawsze są one potrzebne, bo nie zawsze najlepszy efekt się dzięki nim osiąga. grzyby suszone dają każdej potrawie niesamowity aromat. do sosu, który ma towarzyszyć kaszy gryczanej jednak suszone bym polecała.
sos grzybowo-śmietanowy
- garść suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szkl. śmietany 18%,
- sól, pieprz
Grzyby namocz w letniej wodzie na 30 minut, a następnie w tej samej wodzie ugotuj. Grzyby odcedź i drobno posiekaj, wywaru nie wylewaj. Cebulę bardzo drobno posiekaj i uduś na maśle. Dodaj posiekane grzyby, przesmaż chwilę. Oprósz mąką* i powoli, ciągle mieszając wlej wywar grzybowy, tak, żeby zostawić osad zgromadzony na dnie - tam może być piasek. Zagotuj. Do śmietany dodaj odrobinę soli i zahartuj 1-2 łyżkami sosu. Wlej śmietanę do sosu grzybowego, dobrze wymieszaj i podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać drobno posiekany szczypiorek.
* z mąki można zrezygnować, choć robi ona sos bardziej aksamitnym