W ramach wędrówki po Azji polecam dzisiaj kolejne pyszne danie z kurczakiem w roli głównej. Już nawet nie wiem jak mam je opisać, żeby nie powtarzać tego samego. Jest po prostu pyszne. Robi się je 10 minut, pomijając czas marynaty więc niewątpliwie jest to wielki atut. Podałam go z makaronem ryżowym i smakował naprawdę wyśmienicie.
Wszystko co ma w nazwie cygański przymiotnik zawsze bardzo mi smakuje. I tym razem obiad okazał się bardzo smaczny a jednocześnie jest świetną alternatywą dla zwykłych schabowych czy innych pieczeni. Mięso dokladnie rozbiłam chociaż nie było tego w przepisie. Posmarowane majonezem wspaniale się nawilżyło a warzywa stanowiły świetny dodatek. Bardzo polecam taki schab.
Sposobów na kurczaka wypróbowałam już chyba tysiące a wciąż mam wiele nowych, ciekawych przepisów, które mnie bardzo nurtują. Dzisiaj proponuję dość znaną i popularną wersję kurczaka al'a KFC. Niezwykle chrupiąca panierka sprawia, że mięso przjemnie smakuje.
Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka pieczone w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.
Dziś kolejny dzień, który skończył się chyba szybciej niż się zaczął, nie mogłam jednak pozwolić aby był dniem (kulinarnie) straconym, więc czym prędzej sięgnęłam do księgi Nigelli do działu ekspresowo. Nie zawiodłam się. Danie okazało się być odkryciem miesiąca.
Bardzo dobre i bardzo syte, pewnie z powodu i orzechów i chleba służącego tutaj do zagęszczenia sosu. Ponadto i co najważniejsze, jest to bardzo szybkie danie w wykonaniu.
Ogólnie nie przepadam za filetami z indyka, bo po przyrządzeniu często okazują się suche. Tu jednak jest inaczej: dzięki wcześniejszemu obtoczeniu kawałków fileta w mące, mięso pozostaje miękkie i delikatne. To danie zrobiłam już drugi raz, bo bardzo wszystkim posmakowało :)
To przepis z kuchni indyjskiej na kurczaka smażonego w aromatycznych przyprawach. Został on troszkę przerobiony przeze mnie z oryginału pochodzącego z książki "Szczypta smaku... Indie". W oryginale był sam kurczak, ja dodałam od siebie sporą porcję warzyw. Warto zrobić to danie w większej porcji, bo rewelacyjnie smakuje takie odgrzewane i za jednych zamachem mamy obiad na dwa dni.
Kupiłam tych kurek dość sporo; z jednej części zrobiłam poniższe danie, bardzo smaczne i sycące. Kurki w kremowym sosie z mascarpone świetnie pasują do kurczaka, tworząc pyszny obiad.
Przepyszna, przepyszna potrawa! Jestem fanką sera pleśniowego, więc włożenie go do makaronu uważam za doskonały pomysł i obiad mi niesamowicie smakował - będę go robić jeszcze nie raz ;)
Danie – rewelacja. Miękka, bardzo aromatyczna wołowina i wyrazisty orzechowy sos. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw, ewentualnie ryż jako dodatek. Pyszne :)
Sposób na szybki obiad w niebanalnym wydaniu: kurczak w panierce sezamowej z makaronem z warzywami. Do zamarynowania kawałków kurczaka użyłam pasty miso, która nadała mięsu niecodzienny posmak.