Kurczak z makaronem "na zielono"

Kurczak z makaronem "na  zielono"

Przepyszna, przepyszna potrawa! Jestem fanką sera pleśniowego, więc włożenie go do makaronu uważam za doskonały pomysł i obiad mi niesamowicie smakował - będę go robić jeszcze nie raz ;)

Kurczak z makaronem "na zielono"

  • makaron (najlepiej zielony...) wstążki, świderki lub inny "sprężynkowy"
  • szpinak (ja miałam mrożony w kostkach, dałam 1/3 opakowania)
  • ok. 15 dag sera pleśniowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • pierś z kurczaka
  • kilka łyżek oleju (do smażenia)
  • ulubione zielone przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia

Pierś z kurczaka pokroić w kotleciki lub paski. Obtoczyć w ziołach z dodatkiem szczypty soli.

Na patelni rozpuścić masło, włożyć szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż się rozmrozi i będzie gorący. W tym czasie ugotować makaron. Kiedy szpinak będzie gotowy, dodać do niego makaron i wymieszać.

Pierś z kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości oleju (ja używam patelni beztłuszczowej, grillowej).

Na talerz przełożyć gorący makaron i kurczaka, makaron posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Zdjęcie - Kurczak z makaronem "na  zielono"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów