Kurczak z makaronem "na zielono"
Przepyszna, przepyszna potrawa! Jestem fanką sera pleśniowego, więc włożenie go do makaronu uważam za doskonały pomysł i obiad mi niesamowicie smakował - będę go robić jeszcze nie raz ;)
Kurczak z makaronem "na zielono"
- makaron (najlepiej zielony...) wstążki, świderki lub inny "sprężynkowy"
- szpinak (ja miałam mrożony w kostkach, dałam 1/3 opakowania)
- ok. 15 dag sera pleśniowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- pierś z kurczaka
- kilka łyżek oleju (do smażenia)
- ulubione zielone przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, majeranek, szałwia
Pierś z kurczaka pokroić w kotleciki lub paski. Obtoczyć w ziołach z dodatkiem szczypty soli.
Na patelni rozpuścić masło, włożyć szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż się rozmrozi i będzie gorący. W tym czasie ugotować makaron. Kiedy szpinak będzie gotowy, dodać do niego makaron i wymieszać.
Pierś z kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości oleju (ja używam patelni beztłuszczowej, grillowej).
Na talerz przełożyć gorący makaron i kurczaka, makaron posypać pokruszonym serem pleśniowym.