Placuszki z cukinii w kurkach
Kurki wciąż mnóstwo w lasach i nadal super smakują. Kolejny koszyk kurek doczekał się śmietanowego sosu. Właśnie teraz zaczyna się najciekawsza i najbogatsza w pyszne warzywa pora roku. Można gotować pysznie, zdrowo i super tanio. Ja zrobiłam placuszki z cukinii, pierwszy raz w tym roku. Młode, cienkie cukinie są lekko słodkie co daje fajny smak placuszkom. Do tego kremowo – koperkowy sos z kurek. Pyszne i ślicznie wygląda. Świetne na letni lunch albo miłą kolację. Mniam!
Przepis na placuszki z cukinii w kurkach:
Placuszki z cukinii:
2 cienkie cukinie (ja użyłam żółte)
1 słodka cebula
2 jajka
5 – 6 łyżek mąki
1 – 2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos kurkowy:
0,5 kg kurek
0,5 dużej słodkiej cebuli drobno posiekanej
1 ząbek czosnku drobno posiekany
200 g śmietany 30%
garść koperku drobno posiekanego
sól i pieprz do smaku
około 50 g masła do smażenia
Drobno posiekane kurki smażę na maśle. W czasie smażenia powstaje sosik z wody, która wychodzi z kurek. Kiedy ten sosik wyparuje dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażę razem jeszcze kilka minut tak żeby kurki nie zbrązowiały. Następnie solę i pieprzę do smaku, dodaję całą śmietanę i gotuję, aż sos zgęstnieje. Kiedy “na moje oko” wygląda już dobrze dodaję cały koperek, mieszam i odstawiam z gazu.
Cukinie ze skórką ścieram na tarce na grubych oczkach. To samo robię z cebulą. Solę do smaku i odstawiam na kilkanaście minut aby wydzielił się sok. Sok co kilka minut odlewam. Następnie dodaję jajka, mąkę, olej i jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Masę na placki rozkładam łyżką na rozgrzany olej i formuję placuszki. Smażę z obu stron, aż będą złote. Usmażone placuszki odsączam z oleju na papierowych ręcznikach. Ciepłe placuszki polewam obficie pachnącym sosem kurkowym. Pyszne, pachnące, cudownie wygląda.
Smacznego!