Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler

Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler

Kolorowa kombinacja polsko-włoska. Klasyczne danie rodem ze słonecznej Italii przenoszę na polskie stoły, gdzie wzbogacam smak sosu pomidorowego ostrym chrzanem i słodko-kwaśną żurawina. Warto spróbować tej odmiany, mile Was zaskoczy, nie tylko smakiem, ale również kolorami.

Zdjęcie - Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na 3 pizze o śr ok 25 cm
Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 30 min + 10 min pieczenie
3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru


Sos pomidorowo-chrzanowo-żurawinowy
6 średniej wielkości pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
3-4 łyżek żurawiny ze słoiczka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz








Dodatkowo
12 plasterków szynki prosciutto
2 garście rucoli
8 pomidorów suszony z zalewy
10 szt pomidorków koktajlowych
2 kulki mozzarelli
2 szalotki



Przygotowanie:


1. Ciasto - wodę o temperaturze ok 40-46 stopni mieszamy w misce z suszonymi drożdżami, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy zaczyn i pozostawiamy do spienienia na ok 5 minut. Gdyby drożdże się nie spieniły oznacza to, że drożdże są nieaktywne, lub woda był zbyt ciepła lub za zimna, w takiej sytuacji pracę należy rozpocząć od nowa
2. Do spienionego zaczynu, wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i mieszamy całość szpatułką, następnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i zagniatamy, ciasto powinno być sprężyste i gładkie, z ciasta tworzymy kule i wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny do wyrośnięcia
3. Sos - pomidory kroimy w ósemki, usuwamy szypułki, w szerokim rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i oregano, smażymy je na średnim ogniu
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozcieramy nożem na desce, całość dodajemy do pomidorów, smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać, doprawiamy cukrem, solą, octem balsamicznym, pieprzem
5. Pomidory miksujemy, następnie przecedzamy przez sito,dociskając sos łyżką, sos wlewamy na szeroką patelnie i gotujemy ok 15-20 minut, sos powinien się zredukować, nie może być zbyt wodnisty ponieważ nasiąknie nim ciasto
6. Do zredukowanego sosu dodajemy chrzan i żurawiną, mieszamy, doprawiamy do smaku, odstawiamy z ognia i studzimy
7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, blaszki do pizzy smarujemy oliwą, mozzarellę kroimy w plastry, cebule w piórka
8. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy ani nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki
9. Na pizzy rozsmarowujemy sos, posypujemy piórkami cebuli, układamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz plastry mozzarelli, wstawiamy do pieca na ok 10 minut
10. Pizzę wyjmujemy, układamy plasterki prosciutto, listki ruccoli i przepołowione pomidorki koktajlowe, podajemy

Polsko-włoska kombinacja smaków!
Zdjęcie - Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów