Placuszki jajeczne - tanie danie obiadowe
Ostatnia moja propozycja na konkurs jajeczny to placuszki z ugotowanych na twardo jajek.Również tutaj jajka grają rolę pierwszoplanową a danie jest bardzo łatwe w wykonaniu i mało kosztowne. Ja podałam je ostatnio z zielonym groszkiem, który uwielbiam - używam tego mrożonego ale świetną opcja jest polanie placuszków sosem np. grzybowym. Polecam.
Składniki na 8 placuszków:
10 jajek Farmio,
duży pęczek szczypiorku,
sól, pieprz, łyżka ostrej musztardy,
kilka łyżek bułki tartej
można dodać mało papryczkę chili
olej do smażenia
Przygotowanie:
8 jajek gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski wybijamy 2 pozostałe jajka, delikatnie roztrzepujemy widelcem. Dokładamy jajka ugotowane, pokrojony szczypiorek,musztardę, papryczkę bardzo drobno pokrojoną ( jeśli lubicie), sól, pieprz i łyżkę bułki tartej. Wyrabiamy wszystko na zwartą masę i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w pozostałej bułce i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Smacznego.