Grillowany łosoś z sosem tzatziki
Dzisiaj bardzo prosty przepis, idealny na lato. Grillowany łosoś jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale i lekki, a więc w sam raz na upalne dni. Można go przygotować na tradycyjnym grillu, lub – tak jak ja – na patelni grillowej. Do takiego łososia idealnie pasuje grecki sos tzatziki, nieco podkręcony odrobiną sera feta. Pycha!
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM TZATZIKI
(2 porcje)
2 kawałki (po ok. 150g) filetu z łososia,
przyprawa do ryb,
świeżo mielony pieprz,
sok z cytryny,
1 łyżka oliwy,
150g jogurtu greckiego (użyłam light),
70g sera typu feta,
½ długiego ogórka,
½ ząbka czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól
Filety umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. Posmarować oliwą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej już bez dodatku tłuszczu (najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby łosoś zdążył upiec się w środku).
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser feta rozetrzeć wodelcem w misce. Dodać ogórek, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Grillowanego łososia podawać z sosem i lekką sałatką.