Mleko owsiane jest świetną alternatywą, dla osób nie tolerujących laktozy,wegan, ale również świetnym urozmaiceniem mlecznej diety, bogatej w krowie przetwory. Co najważniejsze, mleko owsiane jest zdrowsze i lżej strawne od mleka krowiego. Zawiera dwa razy więcej witaminy A i więcej wapnia, niż mleko krowie. Bogate jest w błonnik pokarmowy, żelazo, potas i kwas foliowy. Nie jest nietłuste, nie zawiera laktozy i cholesterolu.
Gorące mleko połączone z prawdziwą czekoladą, pachnącym karmelem ciemnym cukrem muscavado i kroplą likieru. Na wierzch, opcjonalnie, kilka pianek marshmallow i … szklanka najlepszego, zimowego napoju na świecie gotowa.
Poniższe mleko kokosowe, jest niesamowicie aromatyczne, wspaniale pachnie, a konsystencją oraz smakiem, niczym nie różni się, od tego tego ze sklepowej półki. Przy okazji robi się go ekspresowo!
Wydawałoby się, że wiosna przyszła już na dobre, a tu deszcze, zimnica i strasznie wieje. Postanowiłam się rozgrzać gorącą czekoladą z bitą śmietaną. Ojj jak to poprawia nastrój! Spróbujcie sami
Ja wysuszyłam kwiaty i będę się cieszyć wspaniałym naparem o delikatnie słodkawym, anyżkowym smaku. Taka herbata działa rozgrzewająco, napotnie, rozkurczowo jest pomocna w stanach przeziębień. Jej działanie jest wielokrotnie silniejsze niż działanie naparu z kwiatów lipy. Napar z kwiatów czarnego bzu może służyć do przemywania skóry podrażnionej i trądzikowej.
Nalewki owocowe robię zawsze niemal tak samo. Ewentualnie dodam więcej cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne, choć zdarza mi się to rzadko, jako że nie znoszę słodkich ulepów
Sama w sobie biała czekolada na gorąco nie zdobyła mojego serca - smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko. Nic specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby...
„W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny.
Sok a właściwie syrop z rabarbaru, który został mi przy okazji tego ciasta zainspirował mnie do zrobienia nalewki. Jest on tak pyszny, że z powodzeniem można go wypić lekko rozcieńczony z wodą, ale wpadłam na pomysł, że jeszcze lepiej będzie smakował z alkoholem. To taka trochę "babska" nalewka, ale myślę, że może zrobić wrażenie. Żałuję tylko, że nie miałam różowego rabarbaru, wtedy kolor byłby ładniejszy.
Mała porcja zakwasu z buraków dziennie, działa oczyszczająco, krwiotwórczo, antybakteryjnie, wzmacniająco, antynowotworowo, poprawia wygląd naszej skóry, leczy niektóre schorzenia wątroby i nerek. To prawdziwy cud natury 😀