Mleko kokosowe

Mleko kokosowe


Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak widzicie, ostatnio jest mi bardzo kokosowo!
Zapewniam też, że na tym przepisie się nie skończy;)

Po zachwytach nad mlekiem owsianym, które teraz na stałe gości w naszej lodówce, przyszła pora na kolejną alternatywę dla mleka krowiego - mleko kokosowe.
Moim zdaniem, jest jeszcze smaczniejsze od mleka owsianego:)

Mleko kokosowe, tak samo jak owsiane, jest bogatsze w witaminy, zdrowsze i lżej strawne, od mleka krowiego.

Powszechnie, mleko kokosowe nazywa się, " lekiem na wszelkie choroby".
Pomaga w zwalczaniu różnych dolegliwości: poprawia trawienie, pracę jelit, poziom cholesterolu, wspomaga przemianę materii, leczy i regeneruje zniszczone tkanki.
Chroni przed chorobami wątroby, osteoporozą, zmniejsza ryzyko zawału serca.
Bogate jest w witaminę C, aminokwasy, żelazo i wapno.
Mleko kokosowe, to wspaniałe źródło białka, zdrowego tłuszczu, błonnika i cukru, a przy tym kwasu foliowego, potasu i magnezu.

Zalecane jest stosowanie mleka kokosowego, przez osoby chorujące na alergię pokarmową, które nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwierzęcego.

Mleko kokosowe jest powszechnie stosowane w kuchni.
To świetny dodatek do dań, zup i sosów.
Śmiało możemy nim zastąpić mleko krowie lub śmietanę i używać do kawy, koktajli, płatków śniadaniowych lub bezpośrednio traktować go jak napój.

Poniższe mleko kokosowe, jest niesamowicie aromatyczne, wspaniale pachnie, a konsystencją oraz smakiem, niczym nie różni się, od tego tego ze sklepowej półki.
Przy okazji robi się go ekspresowo!

Nie wyrzucajcie wiórek kokosowych, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego.
Z tego niby "produktu ubocznego", można jeszcze wyczarować coś fantastycznego:)
O tym w następnym poście:)

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • 1l ciepłej, przegotowanej wody

Wiórki zalać wodą i zostawić na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie, przy użyciu blendera, dokładnie zmiksować całość.
Na garnku ustawić sitko z drobnymi dziurkami i porządnie odcedzić.
Najlepiej pomóc sobie gazą i mocno odcisnąć nadmiar płynu zgromadzonego w wiórkach.
Mleko przechowywać w lodówce.
Zużyć do 4-5 dni.


Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Mleko kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów