Likier kawowo - czekoladowy
Jednym z bohaterów 3 numeru magazynu Kocioł jest kawa. Martyna i Gosia zaproponowały kilka niezłych sposobów na przygotowanie kawy z fantazją - znacie przykładowo kawę po wietnamsku?
W numerze znajdziecie też sporo fajnych przepisów na słodkości z wykorzystaniem tego cudnego składnika. Naturalnie jest ich najwięcej: bezy, makaroniki, tiramisu, biscotti, babeczki z płynnym nadzieniem czy ciasto z kremem.
Poza słodkościami kilka propozycji na wykorzystanie kawy do przygotowania mięsa. Tutaj koniecznie odszukajcie kaczkę pieczoną na kawowym piwie. Przygotowana przez Kasię kwa-kwa wygląda zjawiskowo.
Dzisiaj jednak chciałabym przedstawić Wam przygotowany przeze mnie na potrzeby magazynu likier kawowo-czekoladowy. Znajdziecie go w towarzystwie kawówki oraz podpiwku kawowego. Delikatny i aromatyczny likier umili Wam długie zimowe wieczory. Możecie podać go samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania drinków.
Likier zapakowany w ozdobną butelkę może stanowić niepowtarzalny prezent, który możecie zabrać do koleżanki lub przygotować na Dzień Babci.
Kawa, czekolada i alkohol...SKŁADNIKI:
W numerze znajdziecie też sporo fajnych przepisów na słodkości z wykorzystaniem tego cudnego składnika. Naturalnie jest ich najwięcej: bezy, makaroniki, tiramisu, biscotti, babeczki z płynnym nadzieniem czy ciasto z kremem.
Poza słodkościami kilka propozycji na wykorzystanie kawy do przygotowania mięsa. Tutaj koniecznie odszukajcie kaczkę pieczoną na kawowym piwie. Przygotowana przez Kasię kwa-kwa wygląda zjawiskowo.
Dzisiaj jednak chciałabym przedstawić Wam przygotowany przeze mnie na potrzeby magazynu likier kawowo-czekoladowy. Znajdziecie go w towarzystwie kawówki oraz podpiwku kawowego. Delikatny i aromatyczny likier umili Wam długie zimowe wieczory. Możecie podać go samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania drinków.
Likier zapakowany w ozdobną butelkę może stanowić niepowtarzalny prezent, który możecie zabrać do koleżanki lub przygotować na Dzień Babci.
Kawa, czekolada i alkohol...SKŁADNIKI:
- 330 ml świeżo zaparzonego espresso
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki cukru białego
- ¼ szklanki ciemnego kakao
- 180 ml wódki
- 125 ml brandy
- 20 całych ziaren kawy
- ½ laski wanilii
- Do rondelka wsyp oba cukry oraz kakao. Wlej kawę i dokładnie wymieszaj.
- Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Płyn przelej do słoika, włóż laskę wanilii i odstaw.
- Kilka razy dziennie wstrząśnij zawartością.
- Na niewielkie sitko wyłóż gęstą gazę i przesącz płyn.
- Dodaj oba alkohole i wymieszaj.
- Likier przelej do butelek (butelki). Do każdej dodaj po kilka ziaren kawy, zamknij i odstaw na minimum 4 dni.