Mleko owsiane jest świetną alternatywą, dla osób nie tolerujących laktozy,wegan, ale również świetnym urozmaiceniem mlecznej diety, bogatej w krowie przetwory. Co najważniejsze, mleko owsiane jest zdrowsze i lżej strawne od mleka krowiego. Zawiera dwa razy więcej witaminy A i więcej wapnia, niż mleko krowie. Bogate jest w błonnik pokarmowy, żelazo, potas i kwas foliowy. Nie jest nietłuste, nie zawiera laktozy i cholesterolu.
Nalewki owocowe robię zawsze niemal tak samo. Ewentualnie dodam więcej cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne, choć zdarza mi się to rzadko, jako że nie znoszę słodkich ulepów
Owoce dokładnie przebrać (jeśli są ze znanego miejsca, to można darować sobie ich mycie). Układać w słoju warstwami, każdą przesypując cukrem i lekko dociskając tłuczkiem do ziemniaków, żeby jeżyny lekko puściły sok. Śłój postawić w słonecznym miejscu na 3-7 dni, w tym czasie kilka razy zamieszać...
Koktajl na na śniadanie ? Jestem na TAK ! Nawet jeśli nie zdążę wypić go w domu, mogę śmiało przelać do butelki/kubka i zabrać na wynos. Mimo wszystko, namawiam jednak, do spożywania śniadań w domu :)
To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne dni. Latem zaś będzie świetnym dodatkiem do koktajli. Można ją nastawiać przez cały rok gdy tylko znajdziemy świeży imbir w sklepie, a z tym akurat nie powinno być problemu
Rok temu jeden z październikowych weekendów spędziłam na jurze krakowsko-częstochowskiej. Pogoda jak na zamówienie, więc postanowiłam udać się na grzyby. Grzybów nie znalazłam, za to wróciłam z 2 kilogramami dzikiej róży. Z połowy przygotowałam nalewkę kresową.