Nalewka z czerwonej porzeczki

Zdjęcie - Nalewka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 20minut

 

Porzeczki, zarówno czarne jak i czerwone to bardzo wdzięczne owoce. Na surowo smakują, moim zdaniem tak sobie, natomiast przetrworzone dają  fantastyczne rzeczy. Jeśli chodzi o nalewki to do tej pory robiłam zawsze smorodinówkę (czyli nalewkę z czarnej porzeczki) i zajmowała ona pierwsze miejsce na liście wszystkich, jakie do tej pory wyprodukowałam. W tym roku jednak oprócz tamtej nastawiłam również nalewkę z porzeczki czerwonej. Nie nadaje się jeszcze do picia ale zapach jest cudowny i wspaniale się zapowiada.  Myślę, że to będzie hit moich nalewek w tym roku. O kolorze nie wspomnę, na zdjęciu jest piękny a w realu nie do opisania:)

Składniki

  • czerwone porzeczki - 1 kg
  • spirytus 70% - 1 l
  • cukier - 1 kg

Instrukcje

 

Porzeczki umyć, obrać z korzonków, umieścić w słoikiu.  Zasypać cukrem, potrząsnąć słoikiem i odstawić na 2-3 dni, potrząsając od czasu do czasu. Porzeczki puszczają sok bardzo szybko. Zlać sok, wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek. Odstawić na 3 miesiące, po tym czasie przefiltrować i odstawić na pół roku.

Na zdrowie:)

Zdjęcie - Nalewka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy