Nalewka z czerwonej porzeczki
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 20minut
Porzeczki, zarówno czarne jak i czerwone to bardzo wdzięczne owoce. Na surowo smakują, moim zdaniem tak sobie, natomiast przetrworzone dają fantastyczne rzeczy. Jeśli chodzi o nalewki to do tej pory robiłam zawsze smorodinówkę (czyli nalewkę z czarnej porzeczki) i zajmowała ona pierwsze miejsce na liście wszystkich, jakie do tej pory wyprodukowałam. W tym roku jednak oprócz tamtej nastawiłam również nalewkę z porzeczki czerwonej. Nie nadaje się jeszcze do picia ale zapach jest cudowny i wspaniale się zapowiada. Myślę, że to będzie hit moich nalewek w tym roku. O kolorze nie wspomnę, na zdjęciu jest piękny a w realu nie do opisania:)
Składniki
- czerwone porzeczki - 1 kg
- spirytus 70% - 1 l
- cukier - 1 kg
Instrukcje
Porzeczki umyć, obrać z korzonków, umieścić w słoikiu. Zasypać cukrem, potrząsnąć słoikiem i odstawić na 2-3 dni, potrząsając od czasu do czasu. Porzeczki puszczają sok bardzo szybko. Zlać sok, wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek. Odstawić na 3 miesiące, po tym czasie przefiltrować i odstawić na pół roku.
Na zdrowie:)