Nalewka imbirowa
„To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne dni. Latem zaś będzie świetnym dodatkiem do koktajli. Można ją nastawiać przez cały rok gdy tylko znajdziemy świeży imbir w sklepie, a z tym akurat nie powinno być problemu. Nalewka dobrze się klaruje, dzięki czemu ma piękny słomkowy kolor.”
Nalewka imbirowa (przepis własny)
Składniki:
100g świeżego korzenia imbiru
2 cytryny
100g cukru
3 łyżki miodu
350ml spirytusu 95%
400ml wody
WYKONANIE Imbir i cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką. Cytryny dodatkowo sparzyć wrzątkiem. Ściąć zesterem skórkę z cytryny, a imbir pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do wyparzonego słoja i zalać spirytusem. Zagotować wodę z cukrem. Wystudzić do temperatury około 35°C. Dodać miód i sok wyciśnięty z cytryn. Dokładnie wymieszać, aż miód się rozpuści. Wlać do słoja. Potrzasnąć kilka razy słojem aby wszystko dokładnie się wymieszało. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy na kolejne dwa miesiące, a nawet dłużej. W tym czasie powinna się pięknie sklarować. Wówczas delikatnie przelewamy do butelek zostawiając osad na dnie słoja. Dla bezpieczeństwa można zlewać przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą albo użyć cienkiego wężyka spustowego.
Smacznego :)
Aronia