Naleśniki z pieczarkami, cebulką, boczkiem, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Proponowałam już Wam pizzę na spodzie z placka od tortilii, dziś wersja na naleśniku. To taka niby pizza, ale nie mniej smaczna od tradycyjnej i może być dla niej świetną alternatywą.
Omlet biszkoptowy skradł moje serce już dawno temu. Kiedy za dziecka mama pytała co zjem na kolację zwykle prosiłam własnie o omlet. Świetna alternatywa dla placuszków (pankejków).
Śniadanie idealne - można byłoby powiedzieć. Pyszne, zdrowe i nie wymagające olbrzymich nakładów pracy. Groszek zielony, którego od jakiegoś czasu jestem wielką fanką świetnie komponuje się z jajkiem - zarówno smakowo jak i wizualnie.
Racuszki z jabłkami to dla mnie wspomnienie popołudni spędzonych z babcią. Kiedyś zwykle zjadałam je na obiad, teraz z przyjemnością przyrządzam je również na śniadanie.
Puszysty omlet biszkoptowy jest fajną propozycją na śniadanie. W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu. Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy. Szybkie śniadanko zaraz będzie;-)
Ja rozumiem, że zwykle rano jesteśmy na tyle głodni, że oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe wydaje się być wiecznością. Jednak wierzci mi- czasami warto poczekać. Szczególnie, jeśli w niedalekiej przyszłości jawi się wizja puszystych placuszków z jabłkami. Do nich cukier puder. Obowiązkowo!
Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje.
Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Tym razem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców.
Bakalie posiekać. Do miski wsypać mąkę i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, masło, miód i jajko. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać wszystko łyżką na gładką masę bez grudek. Dodać pokrojone bakalie i wymieszać...
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy rosyjscy, czyli właśnie „Moskole”.
Dziś mogę już głośno zapewnić, że nie ma to jak langosze robione w domu: świeże i z dobrej jakości składników. Są prostą potrawą, ale smakują po prostu rewelacyjnie! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z delikatną nutą czosnku przełamaną śmietaną i innymi dodatkami – po prostu niebo w gębie.