Naleśniki a la pizza
Naleśniki z pieczarkami, cebulką, boczkiem, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami
Proponowałam już Wam pizzę na spodzie z placka od tortilii, dziś wersja na naleśniku. To taka niby pizza, ale nie mniej smaczna od tradycyjnej i może być dla niej świetną alternatywą.
Pomysł przyszedł od Rodzicielki i na stałe wpisał się w listę "top obiadów", więc polecam! Oczywiście dodatki według upodobań - naleśniki lubią różnorodność :)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na około godzinę (minimum pół) .
Dodatki:
- 400-500 g pieczarek
- duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 100-150 g boczku
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- ser żółty
- przecier pomidorowy
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W tym czasie rozgrzać patelnię - z odrobiną oleju rzepakowego. Pieczarki smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, 20-30 minut. Usmażone zdjąć z patelni i przełoyć do miseczki.
W trakcie podsmażania pieczarek: obrać cebulę oraz czosnek i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również boczek, oliwki przekroić na pół, a suszone pomidory grubo posiekać. Ser zetrzeć na tarce.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę z boczkiem - ok. 15 minut - aż cebula się zeszkli, a boczek przyrumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Przygotowanie naleśników:
Do ciasta naleśnikowego dodać podsmażone pieczarki i wymieszać. Porcje ciasta smażyć na patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego - smażyć pod przykryciem. Kiedy naleśnik będzie lekko ścięty z wierzchu, przewrócić go i kolejno: posmarować łyżeczką przecieru pomidorowego, wyłożyć trochę boczku z cebulką, dodać oliwki i suszone pomidory, posypać serem. Patelnie przykryć pokrywką aby ser szybciej się rozpuścił. Przygotować w ten sposób resztę naleśników.
Wygodnym rozwiązaniem jest przyrządzić wcześniej naleśniki, a później tylko podgrzać je na patelni razem z dodatkami.