Omlet z szynką i boczkiem
Śniadanie idealne - można byłoby powiedzieć. Pyszne, zdrowe i nie wymagające olbrzymich nakładów pracy.
Groszek zielony, którego od jakiegoś czasu jestem wielką fanką świetnie komponuje się z jajkiem - zarówno smakowo jak i wizualnie.
Smacznego!
Omlet z szynką i zielonym groszkiem
SKŁADNIKI:
(na 1 osobę)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki zielonego groszku (można więcej)
- 2 łyżki drobno pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
W miseczce rozkłócić jajka, dodać wędlinę i groszek, doprawić i wymieszać.
Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzać olej. Wylać mieszankę jajeczną. W czasie smażenia, delikatnie podważać widelcem brzegi i przechylać patelnię, tak aby mieszankę z wierzchu wprowadzić na spód.
Obrócić kiedy wierzch przestaje być płynny. Można to zrobić podrzucając patelnią (tak jak przewraca się naleśniki) lub wykorzystać do tego talerzyk. Omlet przerzucić na talerz obracając szybko patelnię i potem zsunąć go z powrotem nieusmażoną stroną w dół. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: