Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy skradł moje serce już dawno temu. Kiedy za dziecka mama pytała co zjem na kolację zwykle prosiłam własnie o omlet. Świetna alternatywa dla placuszków (pankejków).
Składniki (1 omlet): 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, odrobina masła + maliny do podania
(można przygotować z podwójnej porcji, jednak wtedy omlet możne przysporzyć odrobinę problemu przy obracaniu).
Białko oddzielamy od żółtka. W wysokim naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtko oraz mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Patelnie nacieramy masłem i rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień i wykładamy na nią masę. Smażymy przez chwilę na małym ogniu (uważajmy by omlet się nie przypalił), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Omlet obracamy przy pomocy szpachelki lub tak jak na tym > filmie.
Omlet podajemy ciepły, możemy przyozdobić go malinami lub podać z dżemem, czy miodem.