Pierwszy raz jadłam makaron soba i po raz pierwszy próbowałam takiego połączenia. Muszę powiedzieć, że bardzo mi smakowało. Przepis na to proste, pyszne danie znalazłam u Szarlotki i wiem już, że spróbuję kolejnych połączeń na japońską nutę. Z ciekawości i chęci, bo ja bardzo lubię poznawać nowe smaki.
Lassi mango widziałam kiedyś na blogu Malty, niedawno przypomniała mi o tym indyjskim napoju Atinka. Zrobiłam, by w końcu spróbować. Bardzo mi smakowało, bo mango to ja bardzo lubię. Ciekawa jestem słonej wersji tego napoju przyprawionego chili.
Śledzie po sułtańsku na czerwono na słodko, bardzo lubię słodkawe śledzie więc i te przypadły mi do gustu polecam ... Niektórzy obawiają się śledzi na słodko ale przecież do odważnych świat należy ...
Śledzie w mocnej octowej zalewie, ze sporym dodatkiem słodkiej marchewki, chrupiącej cebuli i kwaszonymi ogórkami. Całość smakuje bardzo fajnie, szczególnie na kromce lekko czerstwego chleba
Czekoladowy Weekend Bei i Atinki. To już mój trzeci raz, kiedy się przyłączam do tej zabawy. Cóż może być lepszego w środku zimy od kawałka czekolady? Teraz jest ona wielu z nas po prostu niezbędna by przetrwać do wiosny. U nas w domu może być pusta lodówka, puste półki w spiżarni, lecz czekolada i jedzenie dla kota jest zawsze!
Przepyszne ciasto, które przygotowałam widząc w domu dość marnie wyglądające banany. Przepis znalazłam u Usagi, a Ona wyszperała go TUTAJ. Połączyłam oba przepisy i wyszło prawidziwe "niebo w gębie". Ciasto długo było świeże, wilgotne, mocno czekoladowe z wyczuwalną nutką bananów. Mój mąż się w nim zakochał :) Polecam, nawet bardzo :)
Chociaż jest mróz i właśnie na nowo zaczął sypać śnieg, dni są już wyraźnie dłuższe i powoli przestawiam się z ciężkiego, zimowego pieczywa na lżejsze. Nawet moi domownicy raz po raz proszą mnie o biały chleb i bułeczki. Ostatnio wypróbowałam przepis na bułeczki maślane – trochę odchudzone. Zawierają niedużo masła i są bezjajeczne.
Usłyszałam albo przeczytałam gdzieś, że jedną z chińskich popularnych potraw jest smażony ryż. Sięgnęłam więc do książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia Chińska i okazało się że faktycznie jest tam bardzo dużo takich przepisów. Dla mnie jest to wyjątkowo atrakcyjny sposób na ryż bo bardzo często zostaje mi z obiadu i głowię się co z nim zrobić.
Pierwsze wspólne spotkanie w kuchni w tym roku z Ireną, Andrzejem i Atinką zaowocowało smacznymi chińskimi pierożkami Jiaozi. Pierogi są smaczne, szczególnie z ostrym sosem. Mają wtedy zdecydowany smak. Przy robieniu pierogów pomagał mi synek, który robi je o niebo lepiej niż ja. ;-) Wykrawaliśmy, nakładaliśmy farsz, sklejaliśmy, gotowaliśmy.
Szarlotka, na specjalne życzenie mojego synka, bo to jego ulubione ciasto. Jabłuszka z cynamonem pośrodku kruchego ciasta, a na wierzchu chrupiący lukier. Wręcz rozpływa się w ustach, mniam! Bardzo polecamy, jest przepyszna! Za przepis dziękujemy .Agatce.
Wczoraj miałam ogromną ochotę na ryż z jabłkami. Wieki nie robiłam tego smakołyku, więc z ochotą zabrałam się do roboty. Danie jest proste i jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tak przyrządzony ryż można zjeść jako kolację, lekki obiad albo po prostu na deser. Jest lekkostrawny i do tego smaczny :) Same zalety !
Podobną sałatkę, z makaronem, kurczakiem i ananasem robiłam już wiele razy jednak muszę przyznać, że ta jest wyjątkowa a to wszystko dzięki curry. Wystarczy odrobina, żeby nadać sałatce pysznego aromatu. Bardzo polecam:)
Kuchnia regionalna, to tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.Regionalizm potraw, to nie tylko tradycja i stare receptury, ale również w dużej mierze pochodzenie produktów. Kuchnia regionalna, w moim przypadku kaszubska, opiera się na produktach wyhodowanych na Kaszubach.