Smażony ryż z jajkiem

Smażony ryż z  jajkiem

Usłyszałam albo przeczytałam gdzieś, że jedną z chińskich popularnych potraw jest smażony ryż. Sięgnęłam więc do książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia Chińska i okazało się że faktycznie jest tam bardzo dużo takich  przepisów. Dla mnie jest to wyjątkowo atrakcyjny sposób na ryż bo bardzo często zostaje mi z obiadu i głowię się co z nim zrobić. Od dzisiaj, jak będę miała ten problem, zajrzę do książki i coś smacznego napewno znajdę. Przepis zgłaszam do akcji  Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Smażony ryż z  jajkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu krótko ziarnistego
  • 2 jajka
  • 1 marchewka, obrana, starta
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (pominęłam)

Rozgrzać w woku olej i dodać jajka. Smażyć tak jak na jajecznice i odstawić na bok. Dodać 1 łyżkę oleju i smażyć cebulę aż zmięknie, dodać marchewkę i czosnek. Do tego dodać jajka i ryż. Smażyć przez około 1 minutę. Połączyć z sosem sojowym i wszystko razem dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około  1-2 minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów