Lassi mango
Lassi mango widziałam kiedyś na blogu Malty, niedawno przypomniała mi o tym indyjskim napoju Atinka. Zrobiłam, by w końcu spróbować. Bardzo mi smakowało, bo mango to ja bardzo lubię. Ciekawa jestem słonej wersji tego napoju przyprawionego chili.
Składniki na lassi dla 2 osób:
*2 bardzo dojrzale owoce mango (u mnie średnio dojrzałe)
*1 duży jogurt grecki
*½ szklanki maślanki
*¼ szklanki wody
*2 łyżki jasnego trzcinowego cukru
*szczypta zmielonego kardamonu
Wszystkie składniki powinny być zimne.
Wykonanie:
Mango obrać, pokroić w kawałki zmiksować w malakserze. Powoli dodawać jogurt, maślankę a na końcu wodę – przy tej ostatniej, wlewać ją powoli – napój powinien być gładki i dosyć gęsty. Wlać do szklanek, podawać.
Smacznego:)