Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika

Zdjęcie - Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny mrozny dzien. Choc slonce zagladajace do okien pozwala sadzic, ze wiosna stoi tuz za rogiem. Nie , nie! Nadal jest zima. Choc ja chyba zaczynam o tym zapominac. Brak termometru na zewnatrz sprawia, ze znow ubralam sie zbyt lekko i znow zmarzlam.
Trzeba sie czyms rozgrzac. Moze herbata jasminowa zakupiona w czasie ostatniego wypadu do Brugge? O tak, to wspanialy pomysl.
A na obiad bedzie danie z piekarnika by dogrzac mieszkanie.
Choc tej zimy moje kaloryfery sa zimne jak lod w domu jest dosc cieplo. To chyba dzieki sasiadom, ktorzy mocno dogrzewaja swoje mieszkania. Jednak slonce sprawilo, ze dzis grzeja nieco mniej i u mnie zrobilo se chlodniej. Ale cieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie.

Zdjęcie - Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana miesem mielonym i warzywami

skladniki:
3 papryki
okolo 400g miesa mielonego
1 marchewka
2 lodygi selera naciowego
mrozony groszek zieolny - okolo 2 garscie
puszka pomidorow
1 cebula
2 zabki czosnku
sol, pieprz czarny swiezomielony
pieprz cayenne

wykonanie:
Papryki nalezy umyc, przekroic na pol i usunac z nich gniazda nasienne.
Na patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek.
Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem cayenne.
Papryke solimy wewnatrz i napelniamy farszem miesnym.
Ukladamy w natluszczonym naczyniu zaroodpornym i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy