Prosty chleb według Liski

Prosty chleb według Liski
Zdjęcie - Prosty chleb według Liski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znaleziony u Liski.
Chleb wyszedł trochę suchy i kruszący się - może za mało wody ?

Z podanego przepisu wychodzą 2 duże bochenki.

Łatwy chleb żytnio-pszenny

Biga:
3 i 5/8 szkl mąki pszennej, np. typ 650
1 i 1/4 szkl wody
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant dr Oetkera

Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin.

Następnie dodać:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant dr Oetkera

wszystkie składniki zmiksować mikserem lub zagnieść ręcznie.
Włożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.

Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.

Bochenki posmarować olejem i posypać mąką/makiem/czym kto lubi.

Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wstawić bochenki i piec je ok. 35-40 minut.


Zdjęcie - Prosty chleb według Liski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów