Za ten przepis powinnam dostać medal! W tej wersji szpinak ma słodkawy smak z lekką nutką czosnku. Nieśmiało powiem, że cebularze z Kazimierza zostają w tyle przy moim szpinaku:)))) Jeśli znacie lepszy przepis na szpinak to pisać. Z chęcią sprawdzę coś innego. Czy będzie tak dobry jak mój?:))))))sie zrobi, sie zje, sie zobaczy hahahaha
To przepis w sam raz dla tych osób , którym brakuje czasu , czyli ostatnio dla mnie też. Ciasto można przygotować w wolnej chwili , a wykorzystać dopiero wtedy , kiedy chcemy. Byle nastąpiło to w ciągu 7 dni , bo właśnie tak długo ciasto może leżakować w lodówce. Same bułeczki natomiast wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie.
Do mielonego dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz jajko. Całość zagniatamy, solimy i pieprzymy. Jeśli mięso okaże się za rzadkie, dodajemy bułki tartej aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
Do porannego chleba proponuję mały dodatek. Ta oto mięsna propozycja nadaje się również na specjalne okazje. Przetestowałam ją i wiem, że schab ziołowy będzie smakował gościom. Kiedy kilka lat temu, po raz pierwszy piekłam schab wyszedł mi suchy.
Niedawno widziałam w programie Ewy Wachowicz ciekawy przepis na spaghetti. Właściwie kiedy oglądałam program, makaron mnie nie zachwycił ale kiedy kilka dni później nie miałam zbyt wiele czasu na zrobienie obiadu a jeść się chciało natychmiast, przypomniałam sobie o tym przepisie.
Dzisiaj proponuję sałatkę makaronową. Kurczak usmażony w przyprawie gyros, chrupiący ogórek i aromatyczny koperek to są argumenty za tym, żeby ją przygotować. Robię tę sałatkę od lat i nawet już nie pamiętam skąd mam przepis. Jedynym minusem jest to, że nie można przestać jej jeść:)
Masło, mleko, sól i cukier podgrzałam w garnku - tak by rozpuścił się cukier i masło i powstała jednolita masa ale by całości nie zagotować. Przestudziłam i przelałam do kadzi miksera (można też ręcznie utrzeć - masa jest rzadka) i powoli dosypywałam mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Na koniec dodałam dwa jajka i wszystko dobrze wymieszałam.
Śledzie z grzybami to nezwykle aromatyczna i smaczna zakąska. Mam nadzieję, że w tym roku uświętnia wiele kolacji wigilijnych(i nie tylko!). Polecam gorąco!
Ten sernik znają chyba wszyscy. I nie dziwię się, że wzbudza on powszechny zachwyt bo jest naprawdę wspaniały. Nie będę się o nim rozpisywać bo cokolwiek napiszę to będzie banał. Jedynie zachęcam do jego upieczenia, jeśli ktoś jeszcze się waha bo naprawdę warto.
To chyba nie jest zaskoczenie, że u mnie kolejny sernik ;) ? Tym razem bardzo puszysty z przepisu Dorotki. Jest naprawdę lekki, taki jak puch albo sernikowa chmurka. Jest zupełnie inny od wszystkich serników, jakie robiłam do tej pory. Bardzo smaczny, bo mimo, iż zdecydowanie wolimy serniki bardziej mokre i ciężkie, to ten również nam smakował.:)
Pleśniak to jedno z ciast, na które zawsze mam ochotę. Nie ważne czy jest z owocami czy dżemem. Szczególnie takie ciepłe, niesamowicie kruche i osypujące się, jest najlepsze! Oczywiście ciasto kruche na bazie masła nie ma sobie równych, ale czasem korzystam z przepisu, który znalałam w jednej z ksiązek M. Caprari i robię je z margaryną. też wychodzi kruche i smaczne, tyle, że nie ma tego charakterystycznego posmaku maslanego.