Podwójnie czekoladowe muffiny
Genialny przepis na czekoladowe muffiny - proste i smaczne.
ok. 250 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
225 g mleka
75 g cukru - ja użyłam Muscovado
2 jajka
100 groszków czekoladowych
Masło, mleko, sól i cukier podgrzałam w garnku - tak by rozpuścił się cukier i masło i powstała jednolita masa ale by całości nie zagotować. Przestudziłam i przelałam do kadzi miksera (można też ręcznie utrzeć - masa jest rzadka) i powoli dosypywałam mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Na koniec dodałam dwa jajka i wszystko dobrze wymieszałam.
Ciasto jest rzadkie - ma konsystencję bardzo gęstego budyniu.
Gotowe ciasto przelałam do form na muffinki - wyszło mi 12 sztuk.
Do każdej porcji dodałam po łyżeczce groszków czekoladowych - wymieszałam z ciastem i na wierzch posypałam po kilka groszków.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam ok 25 minut.
Cały dom pachnie czekoladą a muffiny są wyjątkowo czekoladowe i wilgotne.